מאמרים

הקשר בין פגיעה מינית ובין שימוש בחומרים

תקציר 

התסמונת הפוסט-טראומתית של התעללות מינית בילדות הוגדרה על ידי חוקרים וקלינאים רבים כתסמונת מורכבת, הכוללת קשת רחבה של סימפטומים גופניים ונפשיים, כמו: בעיות גניקולוגיות, בעיות במערכת השתן והעיכול, הפרעות רגשיות, כמו: דיכאון כרוני, אימפולסיביות, חרדות ופוביות, סיוטי לילה ופחדים, דימוי עצמי נמוך, תחושות של בדידות, אשמה ובושה קיצוניים, בעיות בזהות, פגיעה עצמית ואובדנות, בעיות ביחסים אינטימיים, קשיים בתפקוד המיני, קשיים בתפקוד בתחום התעסוקה והלמידה. כמו כן, נשים שעברו התעללות מינית בילדותן מועדות כקורבנות חוזרים ופגיעה עצמית.

 

הקשר בין פגיעה מינית לשימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים

התסמונת הפוסט-טראומתית של התעללות מינית בילדות הוגדרה על ידי חוקרים וקלינאים רבים כתסמונת מורכבת, הכוללת קשת רחבה של סימפטומים גופניים ונפשיים, כמו: בעיות גניקולוגיות, בעיות במערכת השתן והעיכול, הפרעות רגשיות, כמו: דיכאון כרוני, אימפולסיביות, חרדות ופוביות, סיוטי לילה ופחדים, דימוי עצמי נמוך, תחושות התסמונת הפוסט-טראומתית של התעללות מינית בילדות הוגדרה על ידי חוקרים וקלינאים רבים כתסמונת מורכבת, הכוללת קשת רחבה של סימפטומים גופניים ונפשיים, כמו: בעיות גניקולוגיות, בעיות במערכת השתן והעיכול, הפרעות רגשיות, כמו: דיכאון כרוני, אימפולסיביות, חרדות ופוביות, סיוטי לילה ופחדים, דימוי עצמי נמוך, תחושות של בדידות, אשמה ובושה קיצוניים, בעיות בזהות, פגיעה עצמית ואובדנות, בעיות ביחסים אינטימיים, קשיים בתפקוד המיני, קשיים בתפקוד בתחום התעסוקה והלמידה. כמו כן, נשים שעברו התעללות מינית בילדותן מועדות כקורבנות חוזרים ופגיעה עצמית. נמצא שלאוכלוסייה זו יש ייצוג גבוה בסוגים שונים של בעיות כגון: שימוש בסמים, אשפוזים פסיכיאטריים, עסוק בזנות ובעבריינות (עופרי 1998, גור 2001, Jarvis & Copeland 1997, Gil-Rivas ואחרים 1997, Spak ואחרים 1998, Fleming ואחרים 1998)

 

מחקרים רבים הראו חיבור ברור בין התעללות מינית ובין התמכרות לחומרים פסיכו-אקטיביים

 

(גור 2001, בלקבורן 1998, Spak ואחרים 1998, אבני 2001, Jarvis & Copeland 1997).

 

מחקרים של קופלנד והול ( בתוך Jarvis & Copeland1997) מצאו כי 47% מבין משתתפים בתוכנית גמילה דווחו על התעללות מינית בילדות. מחקר אחר של רושנוו (בתוך Jarvis & Copeland 1997) מצא כי מדובר על 74%.

 

על פי Gil-Rivas& Othere (1997) מבין המשתתפים בתוכנית גמילה 50% עברו חוויה של פגיעה מינית במהלך חייהם בהשוואה לאוכלוסייה הכוללת. מדובר על מספר העומד בשליש באופן יחסי.

 

על פי Najavits ואחרים (1998) בין 30% ל- 59% מן הנשים המשתמשות בסמים סובלות מתסמונת פוסט-טראומתית. בקרב הנשים הסובלות מתסמונת פוסט-טראומתית שיעור השימוש בסמים גבוה פי 1.4 ל- 5.5 יותר מאשר בקרב נשים שאינן סובלות מתסמינים פוסט-טראומתיים. שיעור הנשים המאובחנות כסובלות גם מהתמכרות וגם פוסט-טראומה הינו כפול מאשר שיעור הגברים המאובחנים כבעלי דיאגנוזה כפולה כזו. כמו כן, מהלך ההפרעה אצל מי שסובל משילוב של שתי אבחנות אלו הנו חמור יותר בדרך כלל מאשר מי שמאובחן כסובל רק מאחת מהן.

 

על פי Harris)1996) נראה שהשימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים קשור עם הסטורים של טראומת פגיעה מינית. "שיתוק" אפקטיבי, הגורם לכך שניצולת הטראומה אינה חשה יותר את רגשותיה שלה וכך מונעת מעצמה כאב נוסף, הנו מנגנון הגנה רב עוצמה, שפעמים רבות מועצם עוד יותר על ידי שימוש בסמים ואלכוהול. כאשר נשאלו מכורים לסמים מה הרווח שלהם משימוש בסמים השיבו, שזה עוזר להם לשכוח מבעיות, להרגיש טוב ולהיות נחמדים וידידותיים ( הסי וסונג, בתוך אבני, 2001 ).

 

עופרי (1998) מציינת במאמרה כי כאשר מנגנוני הישרדות של האישה אינם מצליחים לחסוך ממנה את הכאב העצום של הזיכרונות הקשורים לניצול שעברה ואת הרגשות שנלווים אליו, תחפש האישה כל דרך אפשרית להרגיע את "האש הבוערת" את "הר הגעש הלוהט" המאיים להתפרץ. במקרה זה, תפנה לשימוש באמצעים מלאכותיים כמו כדורי הרגעה, אלכוהול וסמים. באותו מאמר עופרי (1998) מביאה את קורטואז(1988) שמצא כי האלכוהול והסמים מדכאים סימפטומים של פוסט-טראומה, ובכך מקלים על חייהם של אנשים אלו.

 

השימוש בסמים יכול להיות בשלב השני באסטרטגית ההתמודדות עם ניסיונות מיניים בלתי נסבלים או זיכרונות בלתי נסבלים בגיל ההתבגרות.

 

אסטרטגיות פיזיולוגיות מוקדמות של בריחה מלחץ דרך דיסוציאציה הן פרדיספוזיציה לשימוש בסמים מאוחר יותר (הסי וסינגר, בתוך אבני, 2001).

 

לסיכום: במחקרים שנערכו בין התעללות מינית ושימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים – אלכוהול וסמים, נמצא קשר בין שני הגורמים. השימוש בסמים ואלכוהול עשוי, כביכול, להפחית את עוצמת הרגשות הבלתי נסבלים שחווים האנשים מהפגיעה המינית ולשחזר את חוויית הקורבנות. אולם, המחיר שגובה ההתמכרות לסם ולאלכוהול הינה גבוהה, אינה אדקטווית ורק מוסיפה על סבלם של הניצולים.

לפרטים נוספים ורכישה מאובטחת